Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Thaiföldi utazás - útinapló 8. fejezet

2018.12.17

Thaiföldi utazás - útinapló

8. fejezet

 

Barátunk meghívására érkeztünk Thaiföldre, az előzményeket itt olvashatod el:

http://www.angyalisegitok.eoldal.hu/cikkek/irasaink--folyamatosan-bovul-/egy-kulonleges-karacsony-elotortenete.html

 

Az utazás előző élményeit elolvashatod ide kattintva:

http://www.angyalisegitok.eoldal.hu/cikkek/irasaink--folyamatosan-bovul-/thaifoldi-utazas---utinaplo--7.-fejezet.html

 

A többi már felkerült élményt itt követheted: http://www.angyalisegitok.eoldal.hu/cikkek/irasaink--folyamatosan-bovul-/

 

utazas-8-1.jpg

 

Következő nap izgalommal és nagy várakozással indultunk a Chalongi Buddhista templomok felé. Nagyon kíváncsi voltam, milyen a hely energiája, a buddhista érzés, hangulat.

Thaiföld lakosságának 95%-a buddhista, a maradék 5% muszlin és keresztény.

A központ előtt sok ajándék üzlet volt, elsősorban a templomokba bevihető felajánlásokat lehetett megvásárolni. Összekészített csomagokat a szerzeteseknek, de ajándéktárgyakat is. Mi virágot és füstölőt vettünk.

Nagyon érdekes dolgot láttunk, nem tudjuk miért, de ezekben az üzletekben mindegyiknél árultak nagyobb, vízzel töltött zacskókban állatokat J Kisebb halakat, rákokat, békákat, kígyókat. Tényleg……hát mit mondjak? Kígyót – békát azért nem kiabáltak ránk J

 

utazas-8-2.jpg

 

Most is nagyon meleg volt, a már megszokott gigoló kalap és nagyasszony-kalap nélkül lefőtt vagy megfőtt volna a fejünk J

A Chalong Temple bejárata is grandiózus, s máris feltárul előttünk messzebb néhány szentély. Rengeteg díszítés, arany – narancs – vörös – fehér, színek.

 

utazas-8-3.jpg       utazas-8-4.jpg

 

Tudni kell, hogy itt Thaiföldön a férfiak mind beállnak szerzetesnek valamennyi időre. A legtöbb fiatalember hagyományosan egyetlen vassza (esős évszak) idejére áll szerzetesnek. Azok a szerzetesek, akik az első vasszájuk után is maradnak, általában 1-3 évet töltenek az egyház kötelékében, és közben vallási szertartásokon vesznek részt a környező falvakban, és további oktatáson vesznek részt. Ezután az időszak után a legtöbb fiatal szerzetes visszatér a világi életbe, házasodik, és családot alapít. 

Az első nagy templom elé értünk, az épület előtt két helyen is a thai jelképek, az elefántok szobrai állnak. Imádtam őket! J Sok kép készült velük, hát, ha már ott vagyunk, hozzanak szerencsét, bőséget, hosszú életet, nem igaz? J Még a bokrokat is elefánt - formára nyírták J Kívánságainkba nem csak önmagunkat, hanem mindenkit belefoglaltunk, így rajtunk már nem múlik, küldjük felétek is a szerencsét! Így legyen!

 

utazas-8-5.jpg      utazas-8-6.jpg

 

A templom bejáratánál már a lépcsők előtt gyertyát lehet gyújtani, hajó formájú, elől sárkányfejet szimbolizáló tartókban. A sárkány szimbólum az épületekben is sokszor visszaköszön.

A lépcsők alatt le kell venni a cipőket, a szentélyekbe csak mezítláb lehet bemenni, nőknél ugye fedett váll, megfelelő öltözet. Aki félti a Salamander cipőjét, az, kínai papucsban jöjjön! J S vigyázzon, kifelé jövet nehogy más lábbelijét vegye föl J

Még pár lépcsővel feljebb hatalmas fém tartókat raktak ki, ahová a meggyújtott füstölőket tehettük.

 

utazas-8-8.jpg        utazas-8-7.jpg

 

Belépve ebbe a szentélybe, három, hatalmas ülő buddhista szerzetes szobra fogad. A térben virágok, rengeteg arany díszítés mindenütt. Néhány ember a földön térdelt, és az ott lévő nem tudom miket rázogatott J Nem tudtuk mi ez, mit csinálnak, de utána néztem J Tudjátok: google a barátod J

Ezek jós eszközök. Az egyik féle két fadarabból áll. Ezt feldobják (miután feltették a kérdésüket) és attól függően "igen" vagy "nem" a válasz, hogy egyforma felükre esnek le vagy különbözőre. A másik fajta jóseszközt úgy kell elképzelni, mint egy hosszúkás hengert melyben bambuszpálcikák vannak. Ezeket ütemesen rázzák addig, amíg egy pálcika ki nem esik a földre. A pálcikán található számhoz tartozik egy rövid leírás.

A virágokat, amiket vittünk, a szobrok előtti urnába helyzetük.

A három szerzetes szobra nagyon érdekes, a fotókon láthatjátok is. Tele vannak vékony arany fólia darabokkal rakva. Amikor a virágot és füstölőt vettük, ahhoz jártak ilyen aranyka lapok, s ahogy a többiektől itt láttuk, mi is ráragasztottuk imáinkkal kísérve a szobrokra. Hozzanak bőséget!

A teremben lévő szobrokat, azoknak a szerzeteseknek a tiszteletére állították, akik az 1876-os ónbányász lázadáskor békét közvetítettek a harcoló felek között és ápolták a sebesülteket. Sok thai jön ide, hogy a szerzetesek áldását kérje.

 

utazas-8-9.jpg     utazas-8-10.jpg

 

Kilépve ebből a szentélyből egy érdekes építményt láthatunk, melyben időnként hatalmas robajjal lövik a petárdákat. Egyrészt, hogy az ártó szellemeket elűzzék, másrészt, állítólag akiknek teljesült a kívánsága már, azok így hálálják meg. A kemence egyébként halotthamvasztóként is üzemel…

 

utazas-8-11.jpg          utazas-8-12.jpg

 

Tovább sétáltunk a központi szentély felé. A köztes parkok szépek, ápoltak. Itt is, mint Phuket más részein is, kóbor kutyák, macskák. Itt mindenütt ott vannak, utcán, parkolókban, út mentén, s lám, itt is. Senkit nem bántanak, barátságosak, a legtöbb helyen etetik is őket. Otthon biztosan frászt kapnánk és félnénk a sok kóbor kutyától, itt közel jönnek, mennek tovább, lefekszenek itt – ott, akár padokon is. Nem morognak, nem támadnak, nem harapnak.

Tehát már ott álltunk a hatalmas központi épület előtt. Sok turista jön, megy.

A szentély monumentális, csodaszép! 60 méter magas nagy sztupa. Körben rengeteg Buddha szoborral, díszítésekkel. Körbejártuk, fotóztunk, megcsodáltuk a szépségét, erejét. Belépve egy óriási csarnokban találtuk magunkat. Nagyon sok nagy Buddha szobor a térben. Álló, ülő, fekvő Buddhák. Mindegyik arany színű, sok művirág körben, különleges hangulat. Otthon akár giccsesnek mondanánk, itt ezen a helyen nem az, sőt! Káprázatos, lelket megérintő, felemelő!

      utazas-8-13.jpg            utazas-8-14.jpg

utazas-8-15.jpg       utazas-8-16.jpg

 

Mióta itt vagyunk, mindig kerestem az érzést, azt, amit otthon érzek az angyalozás kapcsán. Eddig itt Thaiföldön nem volt benne részem. Más ez az érzés, ez az energia. Más, mint az angyalos. Más rezeg a térben, a levegőben. Jó érzés. Különleges, különlegesen jó….

A csarnokból lépcsőkön lehet felmenni egy következő szintre. A lépcsők mellett mindenütt hatalmas festmények, Buddha életét ábrázolják.

A második szinten egy fő oltár, itt már nagy fehér Buddha szobor, körben arany szobrok. Buddhát, és más szellemeket ábrázolók. Itt nagyon hisznek a szellemvilágban. Ismét csak azt mondhatom: semmi máshoz nem hasonlítható rezgés, látvány, hangulat és érzés. Egyszerűen: megérintően szép.

 

utazas-8-17.jpg       utazas-8-18.jpg

 

Innen is vezetnek még lépcsők felfelé, a harmadik szintre, mely számomra maga volt a CSODA.

De ezt már a következő úti beszámolómban hamarosan J

Ha kíváncsi vagy, tarts velem, nemsokára folytatom!

 

 

Szécsi Ildikó

Thaiföld, Phuket, 2016. 12. 23.

 

A cikket, a tartalmat elviheted, de csakis a forrás, a weboldal megjelölésével, kitől, honnan hoztad, a tartalmon nem változtathatsz!